4 april 2019 Utrechtse Jeugd Meetup Opgroeien in armoede

Opgroeien in armoede: Hoe is dat voor een jongere? Wat kunnen professionals betekenen voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede? En wat zegt de wetenschap? Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

De Academische Werkplaats Transformatie Jeugd (AWTJ) Utrecht organiseert regionale kennisbijeenkomsten over actuele thema’s die te maken hebben met de transformatieopgaven. Tijdens een Utrechtse Jeugd Meetup wordt zo’n thema vanuit verschillende perspectieven bekeken: beleid, kennis en praktijk. Dit doen we samen met jeugdigen en opvoeders. Met als doel kennis te delen en het debat te bevorderen.

Tamara Madern en Marcel van Eck delen elk in 15 minuten hun kennis en ervaringen over gezinnen met armoedeproblematiek. Aansluitend is volop ruimte voor discussie, onder leiding van dagvoorzitter Sofie Vriends. We sluiten de Meetup af met een drankje.

Klik hier voor de presentatie gegeven tijdens de Meetup.

Praktische informatie

Datum:Donderdag 4 april 2019
Tijdstip:14.45-17.00 uur
Locatie:Collegezaal 2.017A, Hogeschool Utrecht
Padualaan 101, Utrecht
Klik hier voor de routebeschrijving

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Zie onderaan deze pagina. Er is ruimte voor 120 deelnemers.

Over de sprekers

Tamara Madern, lector schuldpreventie en vroegsignalering Hogeschool Utrecht, is al jaren bezig met het thema schulden. Ze werkte ruim 12 jaar bij het Nibud en promoveerde op het onderwerp ‘financieel gedrag van mensen met schulden’. Zij is nu werkzaam bij het lectoraat Schulden en Incasso, van het Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Een van de onderzoekslijnen van het lectoraat is de impact van armoede en schulden en stress-sensitieve dienstverlening.

Marcel van Eck heeft jarenlange ervaring in het werken met mensen met armoede en schulden, waarvan de laatste jaren bij de buurtteams van Lokalis, Utrecht. Op dit moment werkt hij parttime aan een promotieonderzoek naar armoede en schulden als science-practitioner bij Tranzo, Tilburg Universiteit. In zijn inleiding benadert hij armoedeproblematiek vanuit het gezin. Wat zijn de gevolgen van armoede op het gezin? Wat kom je als gezinswerker tegen bij armoedeproblematiek?

Sofie Vriends is directielid bij het NJi en haar focus ligt vooral op maatschappelijk resultaat voor kinderen en jongeren en minder op systemen en vorm. Binnen het NJi is zij samen met haar teams verantwoordelijk voor thema’s die liggen in het voorveld van de jeugdsector, waaronder preventief jeugdbeleid, de kwaliteit van basisvoorzieningen, inclusie, participatie, vluchtelingenkinderen, armoede en opvoedingsondersteuning.

Scroll naar boven