Samen leren voor een betere jeugdhulp

Versterken van verbinding tussen Kenniswerkplaatsen Jeugd en Kwaliteit en Blijvend Leren’  

Dit project bestaat uit twee delen, die beide bijdragen aan de leeragenda van het netwerk Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL). Het eerste deel wordt uitgevoerd door de KJUS, het tweede deel in samenwerking met alle Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd (RKJ’s). 

Collectief Werken 

Utrecht zet de komende tijd (2025-2034) in op het versterken van collectief werken in de ondersteuning voor kinderen en gezinnen met opgroei- en opvoedvragen (Beleidsnota Jeugd). De gemeente Utrecht en verschillende jeugdhulporganisaties trekken vanaf het begin samen op in de organisatie van collectief werken in de stad. Inmiddels hebben zij gezamenlijk een verandertheorie opgesteld, waarin aannames over de effecten van collectief werken opgenomen zijn. Op basis van wetenschappelijke kennis en kwalitatieve en kwantitatieve monitoringsdata beoogt de KJUS een eerste aanzet te geven tot het toetsen van de verandertheorie over collectief werken. Dit biedt input voor een leerproces, waarin de theorie over en indicatoren voor monitoring van collectief werken zo nodig worden aangescherpt op basis van de praktijk. Hiermee beoogt de KJUS tevens inzicht te bieden in belangrijke vragen voor vervolgonderzoek, doorontwikkeling en/of bredere implementatie van collectief werken, die als input kunnen dienen voor de leeragenda van KBL. 

Aansluiting en afstemming tussen Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd en KBL 

Om te komen tot een breed gedragen leeragenda heeft Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL) input nodig over jeugdhulpthema’s die regionaal en landelijk hoog op de agenda staan. Dit project beoogt hieraan op twee manieren bij te dragen: Wetenschappelijke kennis, kwalitatieve en kwantitatieve monitoringsdata worden gebruikt om de verandertheorie over collectief werken in de gemeente Utrecht te toetsen. Dit biedt inzichten voor een gezamenlijk leerproces, waarin theorie en praktijk zo nodig worden aangescherpt. Ook vormen regionaal urgente thema’s en inzichten die voortkomen uit zowel regionale uitwisseling hierover als uit landelijke uitwisseling binnen het netwerk van RKJ’s belangrijke input voor de leeragenda. Door in afstemming met KBL te werken aan de invulling van de leeragenda beogen de Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd gezamenlijk te werken aan kwaliteit en blijvend leren in het jeugddomein. 

Contact 

Voor vragen neem contact op met projectleider Marieke Zwaanswijk via kjus@hu.nl

Scroll naar boven