Wat is het Bovenregionaal Expertisenetwerk Flevoland-Utrecht? 

Het expertisenetwerk Flevoland-Utrecht werkt vanuit de ambitie om ieder kind in Flevoland en Utrecht zo gezond en veilig mogelijk op te laten groeien en de mogelijkheid te bieden zijn/haar talenten te ontwikkelen. Ook kinderen met langlopende en complexe problemen. Het expertisenetwerk Flevoland-Utrecht wil dat kinderen vanuit het uitgangspunt ‘zo thuis mogelijk’ opgroeien. Dit wordt mogelijk gemaakt door nieuwe oplossingen, het bieden van maatwerk, middels samenwerking en door te leren wanneer er een samenloop van problemen is.

Wat is de Ervaringsacademie?  

De ervaringsacademie geeft invulling aan de inzet van ervaringsdeskundigheid en het organiseren van passende hulp voor jongeren met meervoudige en complexe problematiek. De Ervaringsacademie werkt op basis van drie bouwstenen: samen leren, samen doen en samen ontwikkelen en biedt; 

  • Workshops en trainingen voor jongeren, ouders en professionals.  
  • Korte modules voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundige jongeren en ouders  
  • Advies voor de regionale expertteams vanuit ervaringsdeskundigheid, inhoudelijk advies voor ervaringsdeskundigen met vergelijkbare problematiek en perspectief over een ouder- en jeugdvriendelijke aanpak  
  • Actieonderzoek  
  • Complexe casuïstiek, aansluiten om te kijken wat we kunnen leren voor inzet van ervaringsdeskundigen en andersom.  

Waarom voeren we het project ‘de Ervaringsacademie’ uit? 

Het onderzoek is enerzijds gericht op het inzichtelijk maken van de sociale kaart met betrekking tot de inzet van ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp binnen de regio Flevoland en Utrecht. De sociale kaart ondersteunt bij het ontwikkelen van een netwerk van ervaringsdeskundigen zoals jongeren en ouders die te maken hebben (gehad) met jeugdhulp voor jongeren met meervoudige en complexe problematiek. Anderzijds beoogt het onderzoek in kaart te brengen wanneer en op welke manier de drie (door de ervaringsacademie georganiseerde) workshops impact hebben. Het betreft de volgende drie workshops; ‘Gelijkwaardige samenwerking’, ‘Het levensverhaal centraal’ en ‘stressvolle dynamiek bij autisme’. 

Welke onderzoeksmethoden worden er gebruikt? 

Onderzoekers brengen organisaties en zelfstandigen in kaart via de sneeuwbalmethode en deskresearch. Tevens wordt een internetsearch uitgevoerd naar mogelijke andere organisaties die via de sneeuwbalmethode nog niet in beeld zijn gekomen. De in kaart gebrachte organisaties, vrijwilligers-initiatieven en zelfstandigen worden benaderd voor een kort telefonisch interview.  

Wat levert het op?

Met het verkregen inzicht willen de Bovenregionale Expertisenetwerken Flevoland-Utrecht inzicht krijgen in de wenselijkheid m.b.t de noodzaak tot het continueren van de regeling en de eventuele aandachtspunten hierbij. 

Het onderzoek resulteert in een overzicht in de vorm van een digitale kaartenbak. In de digitale kaartenbak is per organisatie informatie vermeld zoals de missie en visie, de specifieke expertise, etc. Op basis van het bovenstaande en een beknopte memo, besluit de ervaringsacademie of zij een netwerk op gaan zetten, wie daarbij aansluit en hoe het netwerk vorm krijgt. De resultaten uit het onderzoek worden in een dialoog met alle betrokken besproken en geduid. Op basis van dat gesprek worden gezamenlijke conclusies voor verbetering (of behoud) geformuleerd waar de Ervaringsacademie op voort kan borduren.  

Scroll naar boven