Wat is het bovenregionaal Expertisenetwerk Flevoland-Utrecht?

De expertisenetwerken Flevoland-Utrecht werken vanuit de ambitie om ieder kind in Flevoland en Utrecht zo gezond en veilig mogelijk op te laten groeien en de mogelijkheid te bieden zijn/haar talenten te ontwikkelen. Ook kinderen met langlopende en complexe problemen. De expertisenetwerken Flevoland-Utrecht willen dat kinderen vanuit het uitgangspunt ‘zo thuis mogelijk’ opgroeien. Dit wordt mogelijk gemaakt door nieuwe oplossingen, het bieden van maatwerk, middels samenwerking en door te leren wanneer er een samenloop van problemen is.

Wat is Stimuleringsimpuls maatwerk niet-casuïstiek-gebonden?   

Het onderzoek heeft als beleidsdoelstelling om initiatieven te stimuleren die in het zorglandschap van de jeugdregio’s Flevoland en Utrecht onvoldoende aanwezig zijn om: 

  • Uithuisplaatsingen te voorkomen; 
  • Voor een periode en goede terugkeer naar huis of zelfstandig wonen te realiseren; en 
  • Het patroon van het verplaatsen van kinderen te doorbreken wanneer er sprake is van meerdere, langlopende en complexe vragen.  

De stimuleringsimpuls geeft drie projecten weer, zie de factsheet voor meer informatie.

Welke onderzoeksmethoden worden gebruikt? 

De onderzoeksaanpak bestaat uit vijf stappen. Allereerst worden doelen geformuleerd op basis van een documentanalyse en eventueel aanvullende (groeps)gesprekken. De doelen van de aanvragen worden concreet en conform op de onderdelen proces, resultaten, borging en impact geformuleerd. Als tweede stap worden de doelen in kaart gebracht middels een online workshop met de projectteams. Ten derde vatten de onderzoekers de bevinden van de workshops samen op basis van een inhoudsanalyse van het verslag en formuleren op basis hiervan kernbevindingen in antwoord op de onderzoeksvraag. Stap vier is het benutten van inzichten. In een onlinebijeenkomst met het projectteam worden de kernbevindingen gedeeld met het projectteam van de expertisenetwerken Flevoland-Utrecht. Tot slot reflecteren we op de opbrengsten van het actieonderzoek, door met het projectteam het proces en de opbrengsten van het actieonderzoek te bespreken. Op basis van deze bespreking maken we afspraken over het vervolg hiervan.  

Daarnaast worden focusgroepen en workshops ingezet, gericht op het delen van ervaringen, samen leren en feedback om de praktijken te verbeteren.

Wat levert het project op?

De stimuleringsimpuls draagt bij aan de doelstelling om uithuisplaatsingen te voorkomen, om zo thuis mogelijk te wonen en om patronen van doorplaatsingen te doorbreken.  

Tevens levert het project de volgende interne stukken op;  

  • Geformuleerde doelen per gehonoreerde aanvraag 
  • Verslag van de workshop met kernbevindingen  
  • Verslag bijeenkomst projectteam 
  • Verslag reflectie op actieonderzoek 

Daarnaast voor publicatie/kennisdeling: 

  • Factsheet met een samenvatting van alle stappen.

Scroll naar boven